-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av hållbarhetsrapport enligt CSRD
Det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
Internrevision
Grant Thornton kan genomföra riktade granskningsinsatser för internrevisionens räkning. Hela internrevisionsfunktionen kan även outsourcas till Grant Thornton då vi genomför granskning i enlighet med styrelsens fastställda granskningsplan. Avrapportering sker löpande med tydliga granskningsresultat och relevanta rekommendationer till förbättringar.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fåmansföretag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Internationella tjänster
Vårt International Business Centre (IBC) erbjuder tjänster inom revision och rådgivning, redovisning och skatt med ett internationellt perspektiv mot en internationell marknad genom våra medlemsföretag i cirka 150 länder. Få lokal expertis - oavsett var i världen du gör affärer.
Snart är årsskiftet här och det finns många beslut, regler och omständigheter som kan påverka skatten för dig som företagare. Våra skatterådgivare Martin Sand och Tobias Bjarneborg reder ut några av begreppen och bjuder på 10 aktuella tips inför bokslut och deklaration.
- Ta ut rätt lön
Lönen påverkar inte bara vilken skatt du betalar, om du betalar statlig skatt eller endast kommunal skatt, utan även de sociala förmåner som du som företagare har rätt till. Sjukpenninggrundande inkomst, maximal pensionsgrundande inkomst och underlag för maximal föräldrapenning är flera viktiga begrepp att ha i åtanke inför ett nytt beskattningsår. Du ska alltså inte ta ut för hög lön utifrån skattesynpunkt, men inte heller för låg lön utifrån de sociala förmånerna.
Om du även är en aktiv delägare i ett fåmansföretag där du äger mer än fyra procent så är det viktigt att du, eller en till dig närstående person, tar ut rätt lön för att kunna tillgodoräkna dig löneunderlag baserat på de löner som totalt sett finns i fåmansföretaget. Löneunderlaget kan sedan användas till att ta ut lågbeskattad (20 procent) utdelning nästkommande beskattningsår. Lönerna 2019 påverkar alltså möjlig lågbeskattad utdelning att ta under 2020.
- Värnskatten försvinner
Den stora skatteförändringen i regeringens budgetproposition för 2020 är framför allt avskaffandet av värnskatten. Den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt avskaffas vilket innebär att den statliga skatten på tjänsteinkomster högst kan uppgå till 20 procent mot tidigare 25 procent. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020, varför det kan finnas skäl att se över om t. ex. en bonusersättning som beskattas i tjänst kan betalas ut under 2020 istället för 2019. - Öka ditt anskaffningsvärde och samtidigt ditt gränsbelopp på aktier i fåmansföretag
Har du lånat pengar till fåmansföretag? Fundera över om du vill/kan omvandla inlånade medel till ovillkorat aktieägartillskott för att öka anskaffningsvärdet på dina aktier, vilket också höjer årets gränsbelopp vid beräkning enligt huvudregeln. Tillskott som har skett före 31 december får, om de ses som varaktiga, räknas med redan för nästa inkomstår. - Återföring av bokslutsdispositioner i fåmansföretag
Bokslutsdispositioner innebär att ett belopp är redovisat som obeskattade reserver, till exempel periodiseringsfonder. Genom att lösa upp dessa obeskattade reserver kan man öka bolagets fria egna kapital och därmed öka utdelningsmöjligheterna. Bolagsskatt betalas vid upplösningen. - Starta fåmansföretag innan/efter årsskiftet
Förvärva ett fåmansföretag innan årsskiftet för att inte gå miste om möjligheten att tillgodoräkna dig gränsbelopp för år 2020 enligt den s.k. förenklingsregeln (Förenklingsregeln får tillämpas på ett företagsinnehav per person och uppgår till 177 100 kr beskattningsår 2020 om du är ensam ägare). Gränsbeloppet beskattas med 20 procent vid utdelning eller kapitalvinst. Detta gäller både ett nytt holdingbolag såväl som ditt direktägda verksamhetsbolag.Om du inte har möjlighet att tillgodoräkna dig gränsbelopp för år 2020 enligt förenklingsregeln på ett effektivt sätt bör du istället överväga att förvärva ett fåmansföretag som bildats direkt efter årsskiftet, dvs. 2020. Regeringen har nämligen i oktober överlämnat en proposition till riksdagen med förslag om att det lägsta tillåtna aktiekapitalet för privata aktiebolag ska sänkas från 50 000 kr till 25 000 kr. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2020 och enligt ikraftträdande- och övergångsbestämmelser ska äldre krav på aktiekapitalets storlek gälla vid registrering av ett aktiebolag som har bildats före ikraftträdandet.
- Skjut på ägarförändringar till efter årsskiftet
Du får beräkna löneunderlag i ett fåmansföretag du äger vid ingången av året, men underlaget beräknas baserat på löner i företaget och dess dotterbolag för året före beskattningsåret. En ägarförändring under december månad riskerar då att medföra att hela löneunderlaget från 2019 går förlorat. Vi rekommenderar därför ofta att ägarförändringar sker i januari före första lönekörningen för att undvika att löneunderlag från 2019 och för 2020 går förlorat. - Genomför ett generationsskifte i fåmansföretag enligt de nya reglerna
Från den 1 juli 2019 gäller nya regler för ägarskiften mellan närstående i fåmansföretag. De nya reglerna hanterar till viss del den skattemässiga särbehandling som tidigare funnits vid överlåtelser av företag inom närståendekretsen jämfört med överlåtelser till utomstående.Lagen innebär att om vissa förutsättningar är uppfyllda ska en andel i ett fåmansföretag inte anses kvalificerad enbart på grund av att någon närstående har varit verksam i betydande omfattning i ett annat fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet.
- Kvitta kapitalförluster mot kapitalvinster
Realisera förluster och vinster på kapitaltillgångar innan årsskiftet för att kunna kvitta dessa. Om du exempelvis har stora räntekostnader kan du nyttja dem genom att återföra uppskovsbeloppet från din förra bostadsförsäljning. Har du sålt marknadsnoterade aktier kan du realisera förluster som du har på andra aktier och kvitta dessa enligt de kvittningsregler som gäller. - Skattefria julgåvor
Julgåvor till anställda är skattefria för anställda om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. Julgåvan får dock inte bestå av kontanter eller liknande. Om beloppet överstiger 450 kronor blir den anställde beskattad för hela beloppet. - Skattereduktion för gåvor
Från och med den 1 juli 2019 kan du återigen få upp till 1 500 kronor i skattereduktion för gåvor som lämnas till godkända gåvomottagare om vissa förutsättningar är uppfyllda.