-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av lagstadgad hållbarhetsrapport
EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) som infördes 1 juli 2024 innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata jämfört med tidigare. Dels blir rapporteringskraven betydligt striktare, dels kommer det krävas att revisorerna gör en översiktlig granskning av hållbarhetsrapporten. Hållbarhetsrapporten ska nu upprättas på koncernnivå och att all data skall göras tillgänglig i maskinläsbart skick i en central EU-databas.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fastighetsbeskattning
Ska du sälja en styckfastighet eller en bolagspaketerad fastighet? Vilken är den bästa strukturen för just ditt företag och vilka skatteeffekter medför olika handlingsalternativ? Våra experter hjälper dig genom hela processen.
-
Fåmansbolag - Ägarledda Företag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Internprissättning (Transfer pricing)
Omfattas du av dokumentationskraven? Behöver du stöd i att avgöra vad som är armlängdsmässig prissättning? Reglerna för internprissättning, även kallat transfer pricing, är stundtals snåriga. Våra skatterådgivare hjälper dig att göra rätt.
-
M&A Skatterådgivning
Vårt M&A-skatteteam erbjuder omfattande expertis inom skattefrågor kopplade till bland annat företagsförvärv, säljprocesser, börsintroduktioner (IPO), listbyten, incitamentsprogram och finansieringslösningar. Vi har erfarenhet av att stödja allt från globala koncerner och private equity-bolag till mindre svenska fåmansföretag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Finansiell redovisning och rapportering
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger professionellt stöd både när det gäller den legala rapporteringen enligt uppställda lagar och krav och den interna rapporteringen som ska utgöra beslutsstöd.

Europeiska kommissionen har en tydlig plan för att stärka EU:s konkurrenskraft och den betonar planer för klimatomställning som avgörande för långsiktig tillväxt.
Klimatstrategi som tillväxtmotor
Clean Industrial Deal är namnet på EU-kommissionens plan för grön omställning. Den anger ett antal åtgärder för att stärka EU:s konkurrenskraft, påskynda övergången till en cirkulär ekonomi och stärka leveranskedjorna.
Utifrån kommissionens direktiv förväntas europeiska företag presentera egna planer som beskriver planerade klimatomställningsåtgärder som företagen ska genomföra. Enligt EU-kommissionen är dessa planer centrala för hur EU ser på den framtida konkurrenskraften.
– Gröna investeringar och klimatomställningsplaner ses som en väg för tillväxt, för företag, samhällen och ekonomin, det är därför denna del också förblir orörd, säger Adam Karnama.
En minskad rapporteringsbörda betyder inte minskade förväntningar. Tvärtom har klimatplanen blivit en nyckelfaktor i ett föränderligt marknadslandskap, där konkurrensen om investerarnas kapital snarare ökat.
Medvetenheten är för låg
Trots att den regulatoriska delen är tydlig är medvetenheten om klimatomställningens värde fortfarande låg bland små och medelstora företag.
– Medan stora företag redan har ställt om, betraktar fortfarande många mindre företag det som en börda för efterlevnad, vilket är olyckligt. Det handlar inte om att dessa företag inte vill ställa om eller att de inte ser behovet, många har helt enkelt inte kapaciteten, säger Adam Karnama och fortsätter:
– Företagen ser heller inte alltid kopplingen till affärsutveckling eller kapitalanskaffning, men den finns där i allra högsta grad. Det är där vi kan komma in och göra skillnad.
Gröna transformationen är stark
Den finansiella sektorn har redan ställt om och investerare fortsätter att kräva, eller åtminstone söka, efter hållbarhetsprestanda hos företag.
– Benägenheten att investera i företag som visar på denna förståelse är tydlig. Just därför har även små och medelstora företag också allt att vinna på att ställa om för att vara fortsatt attraktiva på marknaden, säger Adam Karnama.
Behovet (och möjligheten) kring att ställa om märks inte bara hos investerare, även kundernas krav skiftar mot hållbarhet. Företag som tydligt visar på konkreta klimatambitioner får inte bara bättre tillgång till nya marknader utan också möjlighet att samarbeta med relevanta aktörer.
– Det handlar alltså inte alls om att [enbart] följa regler, utan om att skapa förutsättningar för tillväxt och stärka varumärkets position gentemot alla verksamhetens intressenter. Och att i grunden ha en solid strategi som går i den riktningen, förklarar Adam Karnama.

Omställning börjar i toppen
För många små och medelstora företag är det största hindret ofta brist på intern kompetens och kapacitet. Kompetensutveckling kommer därför att vara avgörande på sikt. Men ännu viktigare här och nu är ledarskapet, säger Adam Karnama:
– Även om rapportering i många fall kan ligga på en CFO:s bord, behöver själva omställningen drivas av företagets vd. Detta är en strategisk fråga som behöver få plats på ledningens agenda för att få genomslag i hela organisationen.
Adam säger vidare att för att omställningen verkligen ska ge resultat krävs skräddarsydda planer som innehåller tydliga milstolpar, konkreta åtgärder och en långsiktig vision. Just dessa komponenter är avgörande för att företag ska kunna frigöra ett verkligt värde i den gröna transformationen.
– Det vet investerarna och kapitalet går därför till de som gör detta.
Medelstora företag har mycket att vinna, men också mycket att göra för att kunna konkurrera på marknaden.
– Små- och medelstora företag behöver anpassa sina omställningsplaner till verksamheten. Tydliga milstolpar och verkliga effekter är det som skapar värde. Och som lockar till sig investeringar, tydliggör Adam Karnama.
Starka argument för klimatfärdplan
Adam Karnama arbetar som rådgivare gentemot små- och medelstora företag, och hans råd framåt är tydliga:
- En tydlig riktning och en klimatfärdplan på plats, gör det enklare att attrahera kapital. Den gröna transformationen är ett tåg som rullar och här finns investerarna.
- En klimatfärdplan underlättar i arbetet med att attrahera flera kunder och nå nya marknader. Många företag vill hitta andra företag med liknande ambitioner att göra affärer och samarbeta med.
Genom att kundanpassa planen och sätta tydliga milstolpar för utvecklingen framåt får företaget en tydlig riktning för hela verksamheten.
Vad innebär EU:s Clean Industrial Deal?
Clean Industrial Deal är namnet på EU-kommissionens plan för att stärka EU:s konkurrenskraft och fasa ut fossila bränslen. Företag och industrier inom EU utmanas av höga energikostnader och hård global konkurrens och behöver snabb hjälp.
Clean Industrial Deal innehåller åtgärder för att säkerställa långsiktig hållbarhet och innovation i en snabbt föränderlig global ekonomi: lägre energipriser, finansiering av klimatomställningen, ökad efterfrågan på cirkulära produkter samt kompetensförsörjning.
Med vårt nyhetsbrev Target får du varje månad aktuella nyheter likt denna, tips från våra experter och information om kommande evenemang. Vi vill bidra till att ditt företag växer och utvecklas.