Nyhet

Minskad rapporteringsbörda från EU - men fortsatt stor förväntan på grön omställning

Adam Karnama
Med:
Adam Karnama
insight featured image
Kraven på rapportering enligt CSRD har skjutits upp, men det innebär inte att arbetet med klimatomställningen inom EU senareläggs. Därför behöver små och medelstora företag ställa om för att fortsätta vara attraktiva, säger Adam Karnama, Director inom miljömässig hållbarhet på Grant Thornton.
Innehåll
Webbinarium
Hållbarhetskartan ritas om – så påverkar Omnibusförslaget
Se webbinariet on demand
Hållbarhetskartan ritas om – så påverkar Omnibusförslaget

Europeiska kommissionen har en tydlig plan för att stärka EU:s konkurrenskraft och den betonar planer för klimatomställning som avgörande för långsiktig tillväxt.

Adam Karnama
Adam Karnama
Samtidigt som flera krav om datainsamling enligt CSRD har förenklats inom EU, har klimatomställningsplanerna tydligt undantagits från detta uppskov. Det finns en mycket tydlig vägledning från kommissionen: detta handlar framför allt om förenkling, inte om att backa.

Klimatstrategi som tillväxtmotor

Clean Industrial Deal är namnet på EU-kommissionens plan för grön omställning. Den anger ett antal åtgärder för att stärka EU:s konkurrenskraft, påskynda övergången till en cirkulär ekonomi och stärka leveranskedjorna.

Utifrån kommissionens direktiv förväntas europeiska företag presentera egna planer som beskriver planerade klimatomställningsåtgärder som företagen ska genomföra. Enligt EU-kommissionen är dessa planer centrala för hur EU ser på den framtida konkurrenskraften.

– Gröna investeringar och klimatomställningsplaner ses som en väg för tillväxt, för företag, samhällen och ekonomin, det är därför denna del också förblir orörd, säger Adam Karnama.

En minskad rapporteringsbörda betyder inte minskade förväntningar. Tvärtom har klimatplanen blivit en nyckelfaktor i ett föränderligt marknadslandskap, där konkurrensen om investerarnas kapital snarare ökat.

Medvetenheten är för låg

Trots att den regulatoriska delen är tydlig är medvetenheten om klimatomställningens värde fortfarande låg bland små och medelstora företag.

– Medan stora företag redan har ställt om, betraktar fortfarande många mindre företag det som en börda för efterlevnad, vilket är olyckligt. Det handlar inte om att dessa företag inte vill ställa om eller att de inte ser behovet, många har helt enkelt inte kapaciteten, säger Adam Karnama och fortsätter:

– Företagen ser heller inte alltid kopplingen till affärsutveckling eller kapitalanskaffning, men den finns där i allra högsta grad. Det är där vi kan komma in och göra skillnad.

Gröna transformationen är stark

Den finansiella sektorn har redan ställt om och investerare fortsätter att kräva, eller åtminstone söka, efter hållbarhetsprestanda hos företag.

– Benägenheten att investera i företag som visar på denna förståelse är tydlig. Just därför har även små och medelstora företag också allt att vinna på att ställa om för att vara fortsatt attraktiva på marknaden, säger Adam Karnama.

Behovet (och möjligheten) kring att ställa om märks inte bara hos investerare, även kundernas krav skiftar mot hållbarhet. Företag som tydligt visar på konkreta klimatambitioner får inte bara bättre tillgång till nya marknader utan också möjlighet att samarbeta med relevanta aktörer.

– Det handlar alltså inte alls om att [enbart] följa regler, utan om att skapa förutsättningar för tillväxt och stärka varumärkets position gentemot alla verksamhetens intressenter. Och att i grunden ha en solid strategi som går i den riktningen, förklarar Adam Karnama.

Läs även
EU:s Omnibus­förslag gällande hållbarhets­rapportering
Läs denna artikel
EU:s Omnibusförslag gällande hållbarhetsrapportering

Omställning börjar i toppen

För många små och medelstora företag är det största hindret ofta brist på intern kompetens och kapacitet. Kompetensutveckling kommer därför att vara avgörande på sikt. Men ännu viktigare här och nu är ledarskapet, säger Adam Karnama:

– Även om rapportering i många fall kan ligga på en CFO:s bord, behöver själva omställningen drivas av företagets vd. Detta är en strategisk fråga som behöver få plats på ledningens agenda för att få genomslag i hela organisationen.

Adam säger vidare att för att omställningen verkligen ska ge resultat krävs skräddarsydda planer som innehåller tydliga milstolpar, konkreta åtgärder och en långsiktig vision. Just dessa komponenter är avgörande för att företag ska kunna frigöra ett verkligt värde i den gröna transformationen.

– Det vet investerarna och kapitalet går därför till de som gör detta.

Medelstora företag har mycket att vinna, men också mycket att göra för att kunna konkurrera på marknaden.

– Små- och medelstora företag behöver anpassa sina omställningsplaner till verksamheten. Tydliga milstolpar och verkliga effekter är det som skapar värde. Och som lockar till sig investeringar, tydliggör Adam Karnama.

Starka argument för klimatfärdplan

Adam Karnama arbetar som rådgivare gentemot små- och medelstora företag, och hans råd framåt är tydliga:

  1. En tydlig riktning och en klimatfärdplan på plats, gör det enklare att attrahera kapital. Den gröna transformationen är ett tåg som rullar och här finns investerarna.
  2. En klimatfärdplan underlättar i arbetet med att attrahera flera kunder och nå nya marknader. Många företag vill hitta andra företag med liknande ambitioner att göra affärer och samarbeta med.

Genom att kundanpassa planen och sätta tydliga milstolpar för utvecklingen framåt får företaget en tydlig riktning för hela verksamheten.

Vad innebär EU:s Clean Industrial Deal?

Clean Industrial Deal är namnet på EU-kommissionens plan för att stärka EU:s konkurrenskraft och fasa ut fossila bränslen. Företag och industrier inom EU utmanas av höga energikostnader och hård global konkurrens och behöver snabb hjälp.

Clean Industrial Deal innehåller åtgärder för att säkerställa långsiktig hållbarhet och innovation i en snabbt föränderlig global ekonomi: lägre energipriser, finansiering av klimatomställningen, ökad efterfrågan på cirkulära produkter samt kompetensförsörjning.

Tjänster
Vi kan hjälpa er med: ESG & hållbarhetsrådgivning
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: ESG & hållbarhetsrådgivning