Skattenyhet

Moms vid verksamhets­överlåtelse – detta gäller efter HFD:s dom

Med:
insight featured image
Högsta förvaltningsdomstolens nya avgörande innebär att moms måste tas ut vid verksamhetsöverlåtelser om mottagaren saknar avdragsrätt. Domen ändrar tidigare praxis och påverkar aktörer inom bland annat finans, försäkring, privat vård, skola, omsorg och fastighet. Det nya rättsläget kan medföra högre momsbeskattning och momskostnader vilket försvårarar företagsöverlåtelser och omstruktureringar.
Innehåll
Se webbinariet on demand
Är er momshantering hållbar?
Till webbinariet

Ett avgörande som förändrar spelreglerna

Den 5 juni 2025 meddelade Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) i en dom i mål nr 507–25. Domen rör ett fall där Hedvig AB, ett försäkringsförmedlingsbolag, ville överlåta sin verksamhet till ett helägt dotterbolag. Eftersom dotterbolaget bedrev helt momsfri verksamhet, saknade det rätt till avdrag för ingående moms.

HFD slog fast att överlåtelsen inte kunde ske utan moms enligt 5 kap. 38 § mervärdesskattelagen (ML), eftersom köparen inte hade någon avdragsrätt. Domstolen ansåg att detta krav är förenligt med EU:s mervärdesskattedirektiv – för att undvika snedvridning av konkurrensen.

Martin Jacobsson , Auktoriserad skatterådgivare och partner
Detta avgörande innebär en tydlig förändring av tidigare myndighetspraxis. Skatteverket har under lång tid tillämpat bestämmelsen mer generöst, och i det aktuella målet drev myndigheten själv att transaktionen borde vara momsbefriad. Att HFD nu går emot både Skatteverkets och den sökandes uppfattning markerar en stor förändring i rättsläget. Det kan få stor påverkan på omstruktureringar och företagsförvärv inom momsbefriade branscher som försäkring och finans men även vård, skola, omsorg och fastighet.

Vad innebär detta för er verksamhet?

Tidigare har verksamhetsöverlåtelser ofta kunnat ske utan moms även när mottagaren helt saknar avdragsrätt. Nu är det tydligt att:

  • Moms måste normalt tas ut vid verksamhetsöverlåtelser till aktörer som helt saknar avdragsrätt.
  • Vid överlåtelser till närstående köpare utan fullt momsavdrag måste säljaren normalt redovisa moms på marknadsvärdet.
  • Mottagaren får inte dra av momsen – den blir en faktisk kostnad.
  • Interna omstruktureringar inom koncerner kan bli betydligt dyrare.

Notera att om regeln om momsbefriad verksamhetsöverlåtelse inte är tillämplig kan det finnas andra regler i momslagen som kan innebära att moms inte ska tas ut på tillgång som ingår i en verksamhetsöverlåtelse. Exempelvis är överlåtelse av vissa tillgångar, till exempel fastigheter och fordringar, i sig momsbefriat. Varor som har köpts in utan någon rätt till momsavdrag kan också normalt säljas vidare utan moms. Överlåtelser inom en så kallad momsgrupp kan ske utan moms.  

Detta kan särskilt påverka verksamheter inom:

  • Finans och försäkring
  • Privat vård, omsorg och skola
  • Fastighetsbranschen

Bakgrunden till HFD:s avgörande – rättsliga grunder och motiv

Så kallade verksamhetsöverlåtelser faller utanför momsens tillämpningsområde, vilket innebär att säljaren inte ska redovisa någon moms i samband med att tillgångarna överlåts. För att en överlåtelse av tillgångar ska vara en momsbefriad verksamhetsöverlåtelse enligt 5 kap. 38 § ML krävs att:

  1. Det sker en överlåtelse av tillgångar i samband med att en hel verksamhet överlåts, eller vid fusion eller liknande.
  2. Den moms som annars skulle ha tagits ut på överlåtelsen skulle vara avdragsgill för köparen av tillgångarna.

För att det andra villkoret ska anses vara uppfyllt har Skatteverket tidigare tolkat in ett krav på att överlåtelsen inte ska medföra en snedvridning av konkurrensen. Skatteverket har tidigare ansett att en snedvridning av konkurrensen inte föreligger om köparen har samma eller större rätt till avdrag för ingående moms som säljaren.

Om både säljare och köpare av tillgångarna helt saknar avdragsrätt för ingående moms, har Skatteverket ansett att överlåtelsen kan utgöra en sådan verksamhetsöverlåtelse som är momsbefriad.

Detta har inneburit att omstruktureringar och företagsförvärv inom branscher som är undantagna moms, till exempel finans och försäkring, har kunnat genomföras många gånger utan större momskonsekvenser.

Tillgångarna i en verksamhet som har varit helt momsfri för säljaren har således kunnat säljas utan moms till en köpare som ska fortsätta bedriva den helt momsfria verksamheten. HFD:s dom medför att detta inte längre är möjligt. 

HFD motiverar sitt beslut med att undvika snedvridning av konkurrensen. Om moms inte tas ut vid överlåtelser till aktörer utan avdragsrätt, kan dessa få en ekonomisk fördel jämfört med konkurrenter som bedriver samma verksamhet men förvärvar liknande tillgångar på annat sätt – och därmed måste betala moms.

Risken är särskilt stor när det gäller egenupparbetade immateriella tillgångar, som inte tidigare belastats med moms. I sådana fall kan en momsbefriad överlåtelse innebära att mottagaren får tillgångar utan någon momsbelastning alls – vilket snedvrider konkurrensen.

– Det är sällan de materiella tillgångarna som utgör värdet i dessa verksamheter. I stället är det just egenupparbetade tillgångar, exempelvis kundavtal och kundregister, som utgör det reella värdet, säger Erik Nyström, auktoriserad skatterådgivare på Grant Thornton.

HFD hänvisar till artikel 19 i mervärdesskattedirektivet, som den svenska regeln bygger på. Syftet med bestämmelsen är att undvika att mottagaren belastas med en stor skattebörda – när denne ändå har rätt att få tillbaka momsen genom avdrag.

Syftet är alltså enligt HFD inte att hindra att icke avdragsgill moms tas ut på överlåtelsen. 

Artikel och webbinarium
K3 blir obligatoriskt – nu måste fastighets­bolag börja komponent­indela
Läs mer
K3 blir obligatoriskt – nu måste fastighetsbolag börja komponentindela

Osäkerhet för blandad verksamhet – risk för beskattning

HFD:s dom klargör vad som gäller när båda säljare och köpare helt saknar avdragsrätt. 

Samtidigt aktualiserat nya frågor som domstolar och Skatteverket måste ta ställning till. En sådan frågeställning är vad som händer med blandade verksamheter, det vill säga verksamheter där det finns delvis avdragsrätt pga. att både momspliktig och momsfri verksamhet bedrivs.  

Det finns en risk att även överlåtelser till köpare med delvis avdragsrätt kan komma att omfattas av momsplikt. 

Erik Nyström , Skatterådgivare
Tidigare har blandade verksamheter kunnat använda sig av momsbefriade verksamhetsöverlåtelser så länge köparen har en minst lika stor avdragsrätt för ingående moms som säljaren. Nu blir frågan om en momsbefriad verksamhetsöverlåtelse kan ske när köparen endast har delvis avdragsrätt. Detta skapar stor osäkerhet för verksamheter med blandad momsstatus – och understryker behovet av noggrann analys.

Det finns dock argument för att blandade verksamheter även fortsatt kan omfattas av momsbefriade verksamhetsöverlåtelser, när köparen har minst lika stor avdragsrätt som säljaren. 

Om överlåtelsen blir momspliktig måste även momsreglerna om underprissättning beaktas. Om parterna är närstående, och köparen inte har fullt momsavdrag, ska beskattningsunderlaget – det värde som momsen beräknas på – justeras upp till marknadsvärde om fakturerat pris är lägre. Momskostnaden för transaktionen blir då också högre eftersom köparen inte kan dra av hela momsen.  

Det momsmässiga marknadsvärdet kan vara vitt skilt från det inkomstskattemässiga värde som parterna sätter på tillgångarna. Det innebär att det är viktigt att se över prissättningen av tillgångarna vid exempelvis koncerninterna överlåtelser. Det momsmässiga värdet kan påverka både kostnadsbild och riskbedömning.

Inspireras av Viktor – bli en starkare CFO med strategisk coach
Läs även
Inspireras av Viktor – bli en starkare CFO med strategisk coach

Vad händer nu?

Efter HFD:s avgörande är det tydligt att rättsläget har förändrats – men flera frågor återstår. 

Skatteverket har meddelat att de kommer analysera domen och återkomma med sin tolkning av hur reglerna om momsbefriade verksamhetsöverlåtelser ska tillämpas efter domen. Under tiden råder väsentlig osäkerhet, särskilt för verksamheter med blandad avdragsrätt. Tidigare genomförda verksamhetsöverlåtelser kan också behöva ses över i ljuset av det förändrade rättsläget.

Om ni planerar omstruktureringar, fusioner eller andra typer av verksamhetsöverlåtelser under det kommande året är det extra viktigt att ta effekterna av domen i beaktning. Ta hjälp av en skatterådgivare för att förstå hur momseffekterna kan slå ut på er transaktion. 

Vi kan hjälpa er med: Omstruktureringar
Läs mer och kontakta oss
Vi kan hjälpa er med: Omstruktureringar

Ta hjälp i tid – undvik kostsamma misstag

Den nya rättspraxisen ställer högre krav på analys, dokumentation och korrekt prissättning vid verksamhetsöverlåtelser. För att undvika oväntade momskostnader eller efterhandsgranskningar rekommenderar vi att ni tar hjälp av erfarna skatterådgivare i ett tidigt skede.

På Grant Thornton har vi djup kompetens inom både moms och omstruktureringar, och vi hjälper er gärna att navigera rätt i det nya landskapet.

Tjänster
Vi kan hjälpa er med: Moms, punktskatt, tull
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Moms, punktskatt, tull