Skattenyhet

Nästa steg mot nya 3:12-regler

Catrin Åkerlund
Med:
insight featured image
Regeringen har nu presenterat sin lagrådsremiss gällande förenklade skatteregler för delägare i fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna. Förslagen innebär sänkt skatt och minskad regelbörda för omkring 60 000 fåmansföretagare. Men Grant Thorntons skatterådgivare Catrin Åkerlund hade önskat att man varit modigare.
Innehåll
Checklista
3:12 – kartlägg situationen i ditt företag
Ta del av checklistan
3:12 – kartlägg situationen i ditt företag

Utredningen föreslog ett antal förändringar. När lagrådsremissen nu kommit står det klart att man inte gått vidare med de delar som berör gemensamt takbelopp, ändrad närståendedefinition och kodifiering av utomståenderegeln.

Catrin Åkerlund, auktoriserad skatterådgivare på Grant Thornton och FAR:s representant i utredningen, menar att Lagrådet väljer bort områden som hade varit viktiga för många entreprenörer.

– Utomståenderegeln påverkar idag många företag och det hade varit önskvärt om det som gäller i praxis också hade skrivits in i lagtext för att det ska vara enkelt att veta vad som gäller över tid, kommenterar Catrin Åkerlund.  

Däremot lyfter Catrin Åkerlund en förändring som med Lagrådets förslag i praktiken kan bli enklare.

– I utredningens förslag fanns en tekniskt komplicerad regel som skulle ha kunnat påverka många företagare negativt. Det handlade om att löner i dotterföretag som finansierats av sitt moderföretag inte hade kunnat räknas med enligt löneunderlagsregeln. Denna regel har slopats i lagrådsremissen, vilket känns bra.

En beräkningsregel i stället för två

I lagrådsremissen föreslås en enklare modell för beräkning av gränsbeloppet, som avgör hur stor utdelning man som delägare i ett fåmansföretag kan ta ut med 20 procent skatt. I lagrådsremissen föreslås en gemensam regel i stället för att som idag välja beräkning utifrån huvudregeln alternativt förenklingsregeln.  

Nytt grundbelopp

Delägare som äger alla andelar i ett fåmansföretag föreslås få ett grundbelopp på cirka 320 000 kronor. Vilket innebär att de kan ta ut utdelning upp till den nivån med 20 procents skatt. Utdelning över gränsbeloppet ska beskattas som lön. 

Möjlighet till lönebaserat utrymme 

Förslaget innebär också att alla delägare, när löneuttagskrav och kapitalandelskrav tas bort, har möjlighet att utöka sitt gränsbelopp med ett lönebaserat utrymme. Det utrymmet beräknas på lönerna i företaget och i eventuella dotterföretag.  

Nästa steg

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026. Vi bevakar ämnet och inväntar nu propositionen, som troligen kommer i samband med budgetpropositionen i höst. Här finns fakta, checklista och mycket mer material kring hur de nya reglerna kan påverka företag och ägare.

Kontakta oss för skatterådgivning utifrån din specifika situation.  

Tjänster
Vi kan hjälpa er med: 3:12-reglerna
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: 3:12-reglerna