Branschnyhet

Tagit emot statliga stöd? Så förbereder ni er inför åter­rapportering

Med:
insight featured image
Återrapportering och revisorsgranskning är ofta en del av att ta emot statliga bidrag – och kan upplevas som krångligt. Men med rätt förberedelser blir processen både enklare och mer kostnadseffektiv. Här får ni konkreta råd för att undvika fallgropar och skapa goda förutsättningar för en lyckad granskning.
Innehåll

När ideella organisationer och företag tar emot statliga bidrag följer ofta krav på återrapportering och revisorsutlåtanden. Dessa granskningskrav är till för att säkerställa att offentliga medel används på rätt sätt – men i praktiken upplevs processen ofta som både kostsam och svårtolkad. För många bidragsmottagare innebär det en administrativ börda som riskerar att ta fokus från kärnverksamheten.  

En ny rapport från Revisorsinspektionen pekar på otydliga regler och bristande samordning hos myndigheterna – något som skapar utmaningar för både bidragsmottagare och revisorer.  

Daniel Gustavsson , Auktoriserad revisor
Vi ser att många ideella organisationer, företag och revisorer kämpar med att tolka vad som faktiskt förväntas i rapportering och revision av statliga bidrag. Med tydligare riktlinjer och bättre dialog mellan parterna kan vi skapa en mer rättssäker och effektiv process – där resurserna används där de gör mest nytta.

Tillsyn visar upp förväntansgapet som en gemensam utmaning

Statliga bidrag omfattar varje år stora belopp, och i takt med att kontrollkraven skärps ökar också komplexiteten i granskningen. Revisorsinspektionen gjord nyligen en tematillsyn, som omfattade 16 myndigheter och över 60 revisionsföretag. Rapporten från tillsynen visar att myndigheter ofta använder egna mallar och instruktioner som inte är förenliga med god revisionssed. Det leder till att revisorer ibland tvingas genomföra mer omfattande granskningar än nödvändigt – eller att granskningen inte uppfyller myndighetens förväntningar.

Så skapar ni förutsättningar för en smidig granskning

Oavsett om ni är en ideell förening eller ett företag är det avgörande att redovisningen är tydlig och granskningsbar. Här delar vi åtta tips som underlättar revisorns arbete och göra granskningen kostnadseffektiv:

  1. Ta del av återrapporteringskrav och revisionsinstruktioner för att se till att ni från början samlar in den information som kommer efterfrågas av bidragsgivaren och revisorn.  
  2. Särredovisa projektkostnader, så att det blir enkelt att följa pengaflödet.
  3. Se till att underlag till projektkostnaderna, som fakturor och kvitton, innehåller hänvisning till projektet.
  4. Säkerställ dokumenterad och tydlig lönefördelning, gärna baserad på tidsrapportering. Det gäller särskilt om ni driver flera projekt parallellt.
  5. Använd en ändamålsenlig kontoplan och tydliga attestinstruktioner, vilket ofta är ett krav från bidragsgivande myndigheter.
  6. Ha en fungerande intern kontroll, som minskar risken för fel och ser till att eventuella fel hittas och rättas innan återrapportering och granskning av projektet ska göras.
  7. Säkra att det finns en underbyggd struktur för beräkning och fördelning av AO-kostnader såsom administrativa löner, kontorshyra och IT-drift som tillfaller projektet.
  8. Överväg att anlita en kvalificerad revisor i ett tidigt skede, särskilt vid större bidrag. 
Tjänster
Vi kan hjälpa er med: Revision som stärker förtroende och affärsvärde
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Revision som stärker förtroende och affärsvärde

Samarbeta med myndigheten – efterfråga tydlighet 

Eftersom myndigheternas riktlinjer varierar och inte alltid är anpassade till revisionspraxis, är det viktigt att ni som bidragsmottagare vågar ställa krav på tydlighet. Be om revisionsinstruktioner, som klargör vad revisorn förväntas granska, vilken granskningsstandard som ska tillämpas, samt vilka kriterier som gäller för projektkostnader. Ett tydligt tröskelvärde för väsentlighet kan också bidra till en mer fokuserad och effektiv granskning. För en dialog med revisorn som kan stötta även i detta skede.

Dialog med revisorn – en nyckel till framgång

Inled en öppen och tydlig dialog med revisorn så snart ni beviljats bidragen för att minska risken för missförstånd och onödiga kostnader. Upprätta också ett skriftligt uppdragsbrev där granskningsstandard, granskningsåtgärder och omfattning tydliggörs. Revisorn kan inte underteckna ett ”intyg” utan måste återrapportera enligt de revisorsstandards som finns tillgängliga. Var samtidigt beredd på att ni tillsammans med revisorn kan behöva kontakta myndigheten. 

En väg framåt – samordning och samarbete

Revisorsinspektionen ser stora möjligheter till förbättring. I sin rapport föreslår de bland annat utbildningsinsatser för myndigheter, ökad tydlighet i lagar, förordningar samt föreskrifter och riktlinjer. De föreslår även ett gemensamt ramverk för revisorsyttranden samt ökad samverkan mellan myndigheter och revisionsbranschen. Ytterligare förslag är tydligare krav på redovisning och granskningsbarhet, samt central upphandling av revisorstjänster särskilt för organisationer som inte har krav på kvalificerade revisorer.

Elisabeth Raun är Grant Thorntons representant i branschorganisationen FAR:s operativa grupp för Intyg och yttranden. Hon har hopp om bättre samarbete med myndigheterna framöver.

Elisabeth Raun , Auktoriserad revisor
Vi hoppas att myndigheterna följer Revisorsinspektionens förslag om samordning av revisorsinstruktioner så att vi revisorer får en part att föra samtal och utveckla revisionen tillsammans med.
Skatte­lättnader för företags­gåvor till ideella organisationer från 2026?
Läs även
Skattelättnader för företagsgåvor till ideella organisationer från 2026?

Grant Thorntons expertis inom ideell sektor

Branschgruppen för ideella organisationer och stiftelser på Grant Thornton erbjuder rådgivning anpassad efter just din organisations behov. Vi sätter samman team med specialistkompetens inom revision, skatt, redovisning och rådgivning – alltid med fokus på transparens, effektivitet och trygghet. Med vår branschkunskap och helhetsperspektiv hjälper vi dig att fatta välgrundade beslut och fokusera på kärnverksamheten. 

Branschspecifik rådgivning
Vi kan hjälpa er med: Not for Profit och ideell sektor
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Not for Profit och ideell sektor