-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av lagstadgad hållbarhetsrapport
EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) som infördes 1 juli 2024 innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata jämfört med tidigare. Dels blir rapporteringskraven betydligt striktare, dels kommer det krävas att revisorerna gör en översiktlig granskning av hållbarhetsrapporten. Hållbarhetsrapporten ska nu upprättas på koncernnivå och att all data skall göras tillgänglig i maskinläsbart skick i en central EU-databas.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fastighetsbeskattning
Ska du sälja en styckfastighet eller en bolagspaketerad fastighet? Vilken är den bästa strukturen för just ditt företag och vilka skatteeffekter medför olika handlingsalternativ? Våra experter hjälper dig genom hela processen.
-
Fåmansbolag - Ägarledda Företag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Internprissättning (Transfer pricing)
Omfattas du av dokumentationskraven? Behöver du stöd i att avgöra vad som är armlängdsmässig prissättning? Reglerna för internprissättning, även kallat transfer pricing, är stundtals snåriga. Våra skatterådgivare hjälper dig att göra rätt.
-
M&A Skatt
Vårt M&A-skatteteam erbjuder omfattande expertis inom skattefrågor kopplade till bland annat företagsförvärv, säljprocesser, börsintroduktioner (IPO), listbyten, incitamentsprogram och finansieringslösningar. Vi har erfarenhet av att stödja allt från globala koncerner och private equity-bolag till mindre svenska fåmansföretag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Finansiell redovisning och rapportering
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger professionellt stöd både när det gäller den legala rapporteringen enligt uppställda lagar och krav och den interna rapporteringen som ska utgöra beslutsstöd.
Grant Thornton redovisar en sänkning av företagets koldioxidutsläpp med 70 procent. Den stora sänkningen beror främst på att medarbetarna under pandemin arbetat på distans och digitalt och därmed inte varit på kontoren och rest i samma utsträckning. De utsläpp som Grant Thornton inte lyckas dra ner trots omställning till förnybar energi, klimatsmarta kontor och mer hållbart resande kompenserar man för genom att klimatinvestera i Svensk Kolinlagring.
Grant Thorntons största miljöpåverkan utgörs av kontorens energianvändning och tjänsteresor. Grant Thorntons mål är att minska sin miljöpåverkan – koldioxidutsläppen - med 20 procent till 2022. Man började klimatredovisa verksamhetsåret 2017/18 med ett ingångsvärde på 2 641 ton koldioxidutsläpp (CO₂e). Pandemin har 2020/21 bidragit till en stor sänkning av utsläppen, men faktum är att man redan förra året passerade målet.
- Vår verksamhet bygger på möten med kunder, samarbetspartners och medarbetare. Med bättre teknik kan vi i högre utsträckning ha möten utan att träffas fysiskt, Som tjänsteföretag är inte miljön det område där vi kan göra störst skillnad, men det är ett viktigt område för att påverka våra kunder i rätt riktning. Tidigt bytte vi till förnybar el, vilket bidrar stort till våra minskade utsläpp. Det är ett exempel på sådant som alla kan göra, säger Linda Mannerby, Head of Sustainability på Grant Thornton.
Klimatkompenserar genom investering
Våren 2020 beslutade Grant Thornton att klimatinvestera med en ambition om att skala ner på de utsläpp Grant Thornton inte lyckats minska genom de andra hållbarhetsinitiativen. Klimatkompensationen sker genom en investering i Svensk Kolinlagring - ett projekt som verkar för att binda mer kol i jordbruket. Projektet drivs av Miljömatematik Malmö AB och finansieras av Jordbruksverket med flera stora aktörer inblandade så som Max Burgers, Oatly och Landshypotek Bank.
Efter ett år ser Grant Thornton redan en positiv utveckling.
- Vi inledde vårt miljöarbete med att inventera utsläppen av växthusgaser. Därefter satte vi upp mål och påbörjade åtgärder för att reducera utsläppen. De utsläpp som vi inte lyckas dra ner på beslutade vi oss att kompensera för. Ofta finns klimatinvesteringsprojekt i utvecklingsländer, men vår utgångspunkt var att hitta något nära, som med rätt finansiering har stor potential att på sikt användas i just utvecklingsländer – där påverkan kan bli mycket större, säger Linda Mannerby.
Linda Mannerby ser att det finns potential till ett långsiktigt samarbete med Svensk Kolinlagring som en del i företagets fokus på hållbar utveckling. Samtidigt vill Grant Thornton nu, liksom många andra företag, börja fundera på hur man bäst tar tillvara på de positiva effekterna av pandemin.
- Vi ser den här typen av projekt som en investering och inte enbart som en klimatkompensation. Blickar vi framåt handlar det nu om att anpassa vår verksamhet till nya omständigheter där vi tar tillvara på digitaliseringen i kombination med fysiska möten för att fortsätta utveckla goda kundrelationer. När vi framåt ska sätta ett nytt klimatmål, måste vi anpassa det till de nya förutsättningar som nu råder. Detta för att fortsätta hålla våra koldioxidutsläpp låga, säger Linda Mannerby.
Klimatpåverkan (CO2 -utsläpp i ton)
2020/21: | 523 |
2019/20: | 1784 |
2018/19: | 2151 |
2017/18: | 2641 |
Relaterade länkar
Kontakter
