Branschnyhet

Skatte­lättnader för företags­gåvor till ideella organisationer från 2026?

Sofia Bülow
Med:
insight featured image
Regeringen föreslår förbättrade skattevillkor för företagsgåvor till ideella ändamål från 2026. Förslaget innebär bland annat skattereduktion för gåvor och tydligare regler – förändringar som kan göra det enklare för företag att bidra. Få koll på förslaget och tips om hur företag och ideella organisationer kan förbereda sig.
Innehåll

Regeringen tar nu näsa steg mot nya skatteregler för företagsgåvor. Förslaget i lagrådsremissen innebär fördelar för företag som vill stödja ideella ändamål i form av skattereduktion för företagsgåvor från 1 januari 2026 och framåt.

Sofia Bülow , Director Tax och branschansvarig för Not for Profit
Det här är ett välkommet steg framåt för att stärka den ideella sektorn och samhället i stort. Genom att tydliggöra och införa skatteincitamenten sänks tröskeln för företag att engagera sig.

Vad ändras jämfört med dagens regler?

Skattereduktion på upp till 164 800 kr per år

Företag som donerar pengar till godkända ideella ändamål får rätt till en skattereduktion som motsvarar bolagsskattesatsen (20,6 %) av gåvobelopp upp till 800 000 kr.

Det innebär att företag kan minska sin skatt med upp till 164 800 kronor.

Inget beskattningsproblem för ägare

En tidigare skattemässig barriär tas också bort: gåvor som ger rätt till skattereduktion ska inte beskattas som utdelning för företagets ägare. Det gäller både fysiska och juridiska ägare, och inte heller kupongskatt ska utgå.

Gäller endast företag som betalar bolagsskatt

Skattereduktionen föreslås gälla endast företag som betalar statlig inkomstskatt, det vill säga bolagsskatt. Juridiska personer som redan är skattebefriade – som vissa stiftelser, ideella föreningar och trossamfund – omfattas inte.

Övriga detaljer

För att en gåva ska ge rätt till skattereduktion måste den vara på minst 2 000 kronor per tillfälle, och den måste vara i form av pengar – andra typer av bidrag, som varor eller tjänster, omfattas inte. Gåvan måste dessutom gå till en organisation som främjar social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning – kultur, idrott, internationellt arbete och andra allmännyttiga ändamål omfattas inte i nuläget. Mottagande organisationer måste fortsatt lämna kontrolluppgifter  och godkännas som gåvomottagare av Skatteverket.

Tjänster
Vi kan hjälpa er med skatt och moms
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med skatt och moms

Vad tyckte remissinstanserna?

Lagrådsremissen har föregåtts av en statlig utredning, vars förslag fått brett stöd i remissrundan. Bland de positiva rösterna finns Giva Sverige, SKR, Svenska kyrkan, Företagarna, Näringslivets Skattedelegation (NSD) och FAR. Många välkomnar särskilt:

  • Möjligheten till skattereduktion
  • Undantaget från dubbelbeskattning

Samtidigt lyfter flera aktörer behovet av att:

  • Utvidga ändamålen till att även omfatta kultur, idrott, internationellt arbete och andra allmännyttiga ändamål
  • Tillåta gåvor i form av varor och tjänster
  • Förtydliga gränsdragningen mot sponsring

– Det är glädjande att regeringen lyssnat på kritiken och höjt taket i förhållande till vad som föreslogs i utredningen, men det finns fortfarande viktiga frågor kvar – inte minst kring vilka ändamål som ska omfattas, säger Sofia Bülow.

Hur kan företag förbereda sig?

Regelförändringarna är fortfarande endast ett förslag. Trots det är det en god idé att redan nu se över sin gåvostrategi. Det handlar om att identifiera vilka ändamål som ligger i linje med företagets värderingar, säkerställa att mottagaren är godkänd och planera för hur gåvorna kan integreras i hållbarhets- och kommunikationsarbetet.

Hur kan ideella organisationer förbereda sig?

Ideella aktörer bör säkerställa att de uppfyller kraven för att bli godkända gåvomottagare enligt Skatteverkets kriterier. Det är också läge att utveckla erbjudanden och kommunikation riktade till företag – med tydlig koppling till samhällsnytta, transparens och effekt.

Revisorn i riksdagen: Så hindrar vi bedrägerier mot civilsamhället
Läs även
Revisorn i riksdagen: Så hindrar vi bedrägerier mot civilsamhället

Kan fler komma att påverkas?

I ett tilläggsdirektiv beslutade regeringen nyligen att utredaren även ska analysera behovet av avdragsrätt för sponsringskostnader, dvs avdragsmöjligheten för sponsring. Detta ska redovisas senast 19 januari 2026.

– När utredningen nu fortsätter sitt arbete är sponsring en av frågorna som tas upp. Det är extra välkommet för idrottssverige och andra aktörer med potentiella sponsorer, som inte berörs av de förslag som presenterats hittills, säger Sofia Bülow.

Vad är nästa steg?

De nya reglerna föreslås träda i kraft vid årsskiftet och gäller gåvor som ges efter 31 december 2025. Innan dess ska en proposition lämnas till riksdagen, och ett riksdagsbeslut fattas. Grant Thornton fortsätter att följa processen.

Grant Thornton erbjuder rådgivning till både företag och ideella organisationer. Kontakta oss för att få stöd i hur ni bäst förbereder er för det nya regelverket som nu tar form.

Branschspecifik rådgivning
Vi kan hjälpa er med: Ideell sektor
Jag vill veta mer
Vi kan hjälpa er med: Ideell sektor