-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av lagstadgad hållbarhetsrapport
EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) som infördes 1 juli 2024 innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata jämfört med tidigare. Dels blir rapporteringskraven betydligt striktare, dels kommer det krävas att revisorerna gör en översiktlig granskning av hållbarhetsrapporten. Hållbarhetsrapporten ska nu upprättas på koncernnivå och att all data skall göras tillgänglig i maskinläsbart skick i en central EU-databas.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fastighetsbeskattning
Ska du sälja en styckfastighet eller en bolagspaketerad fastighet? Vilken är den bästa strukturen för just ditt företag och vilka skatteeffekter medför olika handlingsalternativ? Våra experter hjälper dig genom hela processen.
-
Fåmansbolag - Ägarledda Företag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Internprissättning (Transfer pricing)
Omfattas du av dokumentationskraven? Behöver du stöd i att avgöra vad som är armlängdsmässig prissättning? Reglerna för internprissättning, även kallat transfer pricing, är stundtals snåriga. Våra skatterådgivare hjälper dig att göra rätt.
-
M&A Skatt
Vårt M&A-skatteteam erbjuder omfattande expertis inom skattefrågor kopplade till bland annat företagsförvärv, säljprocesser, börsintroduktioner (IPO), listbyten, incitamentsprogram och finansieringslösningar. Vi har erfarenhet av att stödja allt från globala koncerner och private equity-bolag till mindre svenska fåmansföretag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Finansiell redovisning och rapportering
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger professionellt stöd både när det gäller den legala rapporteringen enligt uppställda lagar och krav och den interna rapporteringen som ska utgöra beslutsstöd.
Kraven på finansiell hållbarhet och transparens inom den ideella sektorn har ökat markant. Ändå saknar varannan styrelse den finansiella kunskap som krävs för att möta framtida utmaningar på dessa områden. Anmärkningsvärt är att ingen utveckling har skett på tre år. Detta visar Grant Thorntons kartläggning av hur ideella verksamheter arbetar med ekonomifrågorna.
Kartläggningen visar att styrelsearbetet i ideella organisationer behöver ta ytterligare steg mot att professionaliseras. Bland de som svarat är hälften (49 procent) själva styrelsemedlemmar, 33 procent representerar ledning och 18 procent har en annan beslutsfattande roll.
- Sex av tio (62 procent) anser att den egna styrelsen har rätt finansiell kunskapsnivå för att möta organisationens aktuella behov. 2016 var motsvarande siffra 65 procent.
- När det gäller framtida utmaningar, anser endast hälften (55 procent) att styrelsen har rätt finansiell kunskapsnivå. 2016 var motsvarande siffra 54 procent.
- Bara en femtedel (22 procent) har ett eget utskott för finans- och redovisningsfrågor.
Enligt Johan Andersson, ansvarig för Grant Thorntons branschgrupp Ideella organisationer och stiftelser, finns det ett flertal faktorer som tillsammans bidrar till att styrelsen ibland brister i den finansiella kompetensen.
- Styrelserna förlitar sig i stor utsträckning på externa rådgivare, vilket kan vara sårbart. Resultatet av enkäten visar att valberedningen nu behöver ta tag i de behov som finns. En styrelse inom ideell sektor idag förväntas ha ungefär samma kompetens som en styrelse för ett listat bolag. Vi ser i flera internationella undersökningar att rekryteringen av styrelser sker på ”gamla” premisser. Flera har inte hängt med på de kraftigt ökade krav på professionalism som skett bara de senaste tio åren, både från lagstiftare, givare och allmänhet, säger Johan Andersson.
De som väljer styrelsen måste börja väga in finansiell kunskap
- Över 60 procent väljer sin styrelse via valberedning. I var femte ideell organisation är det medlemmarna som väljer via direktval.
- När en styrelseledamot idag ska väljas in är inte finansiell kunskap en tongivande parameter. En balans av styrelsekunskap är det som efterfrågas, inte att individen specifikt har ekonomikompetens.
- Sju av tio upplever att styrelsen har tillgång till lämpliga specialiserade externa finansiella rådgivare när så krävs.
- En styrelse har mycket att vinna på att öka sin förståelse för den operativa verksamheten och den finansiella information som presenteras. Alla valberedningar bör därför väga in finansiell kunskap och fler styrelser behöver tillsätta ett utskott för ekonomifrågorna. Vi har varit revisorer och rådgivare till många ideella verksamheter, och det vi kan se är att efterfrågan på våra utbildningar och seminarieserier riktat mot ideell sektor ökat stort. Förhoppningsvis medför det att fler ökar sin finansiella kunskap, men det räcker inte för att täcka det stora behov som ideella sektorn har. Det måste lösas genom bättre rekrytering till styrelserna, konstaterar Johan Andersson.
Om undersökningen
Drygt 100 verksamheter har besvarat enkäten, som genomfördes i form av en webbenkät under maj och juni 2019. Av de som svarat är 8 av 10 styrelseledamöter eller en del av ledningen (82 procent). De flesta basar över en driftsbudget på upp till 50 miljoner (79 procent). Merparten har mellan 0-20 heltidsanställda (70 procent).
Ta del av hela resultatet här
För mer information, vänligen kontakta:
Johan Andersson, revisor, partner och ansvarig för Grant Thorntons branschgrupp Ideella organisationer och stiftelser
johan.andersson@se.gt.com
08-563 072 88
Relaterade länkar
Kontakter
