-
Börsnotering
Överväger du och ditt företag en börsnotering? Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess och på att vara väl informerade om de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Grant Thornton hjälper dig i hela noteringsprocessen.
-
Extern revision
För oss är det viktigt att leverera en högkvalitativ revision av en årsredovisning. Vi tycker att det är viktigt att se bortom bokföringen och istället fokusera på just din verksamhet och de avtal som ligger till grund för bokföringen. Ta hjälp av våra experter för en extern revision av din verksamhet.
-
Granskning av frivillig hållbarhetsredovisning
En granskning av hållbarhetsredovisning bidrar till ökad transparens, trovärdighet och struktur. Granskning och revision har också gått från att vara önskvärt till att vara ett krav. Hållbarhetsdata kan upplevas som komplex och svår eftersom hållbarhet omfattar olika delar. Det finns flera ramverk att följa och olika sätt att redovisa sin hållbarhetsdata. Med en granskning som också omfattar ett bestyrkande skapas förutsättningar för ökad trovärdighet och möjlighet att utveckla förbättra och sin rapportering.
-
Granskning av lagstadgad hållbarhetsrapport
EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) som infördes 1 juli 2024 innebär ökade krav på rapportering och granskning av hållbarhetsdata jämfört med tidigare. Dels blir rapporteringskraven betydligt striktare, dels kommer det krävas att revisorerna gör en översiktlig granskning av hållbarhetsrapporten. Hållbarhetsrapporten ska nu upprättas på koncernnivå och att all data skall göras tillgänglig i maskinläsbart skick i en central EU-databas.
-
Internationell revision
Våra revisionsspecialister på Grant Thorntons International Business Center kombinerar internationell erfarenhet med tekniskt och branschspecifikt kunnande. Genom ärlig och rak kommunikation med dig som kund skapar vi en bättre anpassad internationell revision.
-
IT Assurance
Digital informationshantering kräver stor säkerhet, både vad gäller skydd mot intrång och mot förlust av data. Vilka behov har ditt företag? Våra experter hjälper dig att hitta en optimerad lösning anpassad till företagets informationshantering.
-
Fastighetsbeskattning
Ska du sälja en styckfastighet eller en bolagspaketerad fastighet? Vilken är den bästa strukturen för just ditt företag och vilka skatteeffekter medför olika handlingsalternativ? Våra experter hjälper dig genom hela processen.
-
Fåmansbolag - Ägarledda Företag
Hos Grant Thorntons skattekonsulter får du som äger och driver ett fåmansföretag en skräddarsydd helhetslösning utifrån dina och företagets specifika behov. Vi arbetar nära dig som kund och hjälper till att genomföra de åtgärder vi föreslår.
-
Företagsbeskattning
Lagstiftning och praxis kring företags- och bolagsbeskattning ändras ständigt. Vi ser till att du är uppdaterad på området så att du kan undvika problem och utnyttja de skattemässiga fördelar som finns.
-
Internationell beskattning
Vårt internationella nätverk Grant Thornton International har medlemsföretag i närmare 120 länder. Genom oss får du snabbt veta gällande skatteregler i olika länder. Vi kan hjälpa till med alla frågor om bolagsskatt, mervärdesskatt, internationella transaktioner och konsekvensanalyser inför etableringar. Vi bistår även vid etablering av filial eller dotterbolag.
-
Internprissättning (Transfer pricing)
Omfattas du av dokumentationskraven? Behöver du stöd i att avgöra vad som är armlängdsmässig prissättning? Reglerna för internprissättning, även kallat transfer pricing, är stundtals snåriga. Våra skatterådgivare hjälper dig att göra rätt.
-
M&A Skatt
Vårt M&A-skatteteam erbjuder omfattande expertis inom skattefrågor kopplade till bland annat företagsförvärv, säljprocesser, börsintroduktioner (IPO), listbyten, incitamentsprogram och finansieringslösningar. Vi har erfarenhet av att stödja allt från globala koncerner och private equity-bolag till mindre svenska fåmansföretag.
-
Moms, punktskatt, tull
Så gott som varje transaktion i ett bolag kräver momshantering. Reglerna kan upplevas som komplicerade och felaktig hantering av momsen kan innebära onödiga kostnader och straffavgifter för ditt företag. Våra rådgivare stöttar dig och ditt företag.
-
Deals - Transaktionsrådgivning
Att skapa en lönsam och hållbar tillväxt kan vara en utmaning oavsett ekonomiskt klimat. För allt fler företag har en sund tillväxtstrategi blivit en central del för att lyckas med utvärderingar och transaktioner. På Grant Thornton möter vi upp er tillväxtstrategi med skräddarsydd rådgivning utifrån utgångspunkten att varje företag och transaktion är unik.
-
ESG & hållbarhetsrådgivning
Hållbarhet driver affären och är en väsentlig del för att uppnå en långsiktigt lönsam organisation. Därför har vi ett dedikerat team för hållbarhetstjänster som bistår våra kunder, nationellt och internationellt, med expertkompetens inom hållbarhetsområdet.
-
Financial Advisory Services
Inom Financial Advisory Services har vi samlad expertis för att stödja företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Vi hjälper våra kunder med bland annat internrevision, olika oberoende granskningsinsatser, granskning och rådgivning inom AML/CTF samt mycket mer.
-
Risk Advisory Services
Vi erbjuder tjänster inom Business Risk Services som hjälper dig att säkerställa din styrning och kontroll, uppnå Compliance, optimera dina affärsprocesser och system, samt förbättra din prestation och konkurrenskraft.
-
Finansiell redovisning och rapportering
Våra konsulter stöttar dig som CFO eller ekonomichef med den finansiella rapporteringen. Vi ger professionellt stöd både när det gäller den legala rapporteringen enligt uppställda lagar och krav och den interna rapporteringen som ska utgöra beslutsstöd.
Den privata vård- och omsorgsmarknaden i Sverige har återhämtat sig efter pandemin. Omsättningen ökade med cirka fem procent under 2021 och lönsamheten är den högsta sedan 2017. Men samtidigt står vårdsektorn nu inför liknande strukturella utmaningar som innan pandemin. Personalbrist, låg produktivitet och stora regionala skillnader är några exempel. Dessutom ritas den politiska kartan om. Detta enligt Grant Thorntons färska rapport.
- Under 2021 ökade omsättningen inom privat vård och omsorg med drygt sju miljarder, en ökning cirka fem procent jämfört med 2020. Efterfrågan har ökat mest inom primärvård och tandvård. En förklaring är att alla som i mindre utsträckning sökte vård under pandemin, nu har återvänt till vården, säger Mats Fagerlund, branschexpert och partner på Grant Thornton.
Även lönsamheten har ökat i relation till föregående år.
- Branschens lönsamhet är med 7,6 procent den högsta sedan 2017, dels är det en generell återhämtning efter pandemin, men det drivs också av en ökad lönsamhet inom primärvården som kan förklaras av provtagningar och vaccinationer, säger Mats Fagerlund.
Personalbristen ett hot mot svensk sjukvård
Tittar man på andra nyckeltal än de finansiella ser det dock dystert ut för den privata vård- och omsorgssektorn. Branschen står inför en rekryteringskris: 2025 väntas det saknas 11 000 specialistsjuksköterskor, 1 300 barnmorskor och 2 400 biomedicinska analytiker. Effekterna av detta syns redan nu runt om i landet i form av hög arbetsbelastning, stängda vårdplatser och operationer som skjuts upp. Samtidigt är det färre som utbildar sig till tandläkare och läkare och allt fler väljer att lämna branschen.
- Studier pekar på ökad arbetsbelastning, dåligt ledarskap och svagt erkännande av anställda som bakomliggande orsaker, men även att strukturella problem inte erkänns fullt ut, säger Mats Fagerlund.
Som en följd av detta ökade kostnaderna för inhyrd personal från 5,6 miljarder 2020 till 6,3 miljarder 2021, vilket motsvarar fyra procent av de totala kostnaderna.
Låg produktivitet inom vården i Sverige
Det svenska sjukvårdssystemet visar på hög vårdkvalitet och förhållandevis mycket resurser inom sjukhusvården ur ett internationellt perspektiv. Utmaningarna ligger i för långa väntetider, bristande tillgänglighet och låg produktivitet. Både arbetsproduktivitet och sjukhusen uppvisar en svag produktivitetsutveckling jämfört med andra länder.
- Med tanke på den pågående personalkrisen samt ökad ekonomisk belastning på regioner och kommuner så bör privata aktörer ha starka drivkrafter att erbjuda lösningar som kan öka produktiviteten och bidra till att lösa vårdens utmaningar i ett längre perspektiv. Tyvärr blir frågorna kring digitalisering och digitala aktörer när det gäller till exempel debatten kring utomlänsersättningen snabbt politiserad och det finns en risk att beslut fattas som inte är optimala för utvecklingen av svensk vård. Ersättningsystemen är dock ofta inte konstruerade för att ge rätt incitament till ny teknologi och digitalisering, vilket försvårar förflyttningen, säger Stefan Wiklund, partner och chef för M&A på Grant Thornton.
Stora utmaningar väntar äldreomsorgen
Andelen äldre över 80 år kommer att öka med cirka 50 procent och vara drygt 800 000 personer till 2030. Denna grupp ökar både mer och snabbare än den arbetsföra befolkningen. Samtidigt pekar till exempel IVO och Coronakommissionen på behov av ökad bemanning och förbättringar inom till exempel medicinsk kompetens. Men kommunernas ekonomiska situation är pressad med höga pris- och löneökningar.
- För att kunna tillhandahålla den omsorg som våra äldre är i behov krävs lösningar för ett effektivare resursutnyttjande. Som ett exempel så finns det idag förutsättningar genom effektivare fastighetslösningar och teknologi för digital övervakning som kan möjliggöra en lägre bemanning inom såväl äldreboenden som inom hemtjänst, men hittills har många begränsats av lagstiftning eller andra regelverk, säger Stefan Wiklund.
Den regionala ojämlikheten inom vården växer
Ingen av Sveriges 21 regioner klarar av att leva upp till den lagstadgade garantin inom vården. Det finns även stora skillnader i väntetider mellan regionerna och i vissa regioner har var tredje patient fått vänta utöver lagstadgade nivåer.
- Under 2022 tillsattes en parlamentarisk utredning avseende skatteutjämningssystemet för första gången på tio år. Syftet med översynen är att se till att utjämningssystemet hänger med i samhällsutvecklingen, så att kommuner och regioner ges likvärdiga ekonomiska villkor, trots skillnader i skattekraft och strukturella förutsättningar, säger Mats Fagerlund.
Mats Fagerlund fortsätter:
- Vi ser ett mer komplext politiskt landskap efter valet med en högerregering på riksplanet, samtidigt som Socialdemokraterna gått väldigt starkt fram i många regioner. Det blir nu viktigt att förstå hur detta påverkar den privata vård och omsorgsbranschen.
Om vårdrapporten
Grant Thornton har sedan 2010 årligen kartlagt de svenska privata bolagens utveckling inom vård och omsorgsmarknaden, främst ur ett finansiellt perspektiv. Vi belyser också de huvudutmaningar som svensk vård och omsorg står inför, och genomföra fördjupningar inom olika områden som är aktuella och viktiga för att klara framtidens vård och omsorg med bibehållen eller ökad kvalitet.
Studien baseras på finansiell årsredovisningsinformation, publicerade studier, utredningar inom området och Grant Thorntons egen branscherfarenhet från att arbeta med förvärvs-, strategi- och annan rådgivning inom vård- och omsorgssektorn. Grant Thornton har även genomfört samtal med personer som verkar, forskar, analyserar och fattar beslut inom den privata vård- och omsorgssektorn.