Skattenyhet

Historisk räntehöjning på skattekontot – dags att se över?

Mari-Helen Näslund
Med:
insight featured image
Räntan på skattekontot, den så kallade basräntan, höjdes i november 2022 från 1,25 procent till 2,5 procent. Det var första gången på nästan tio år. Skatteverket höjde sedan räntan ytterligare den 1 februari 2023 till hela 3,75 procent. I och med denna förändring kan det vara läge att justera kvarskatten.

Räntan utgår på kvarskatt som överstiger 30 000 kronor från och med 12 februari 2023 för privatpersoner och företag med kalenderår som räkenskapsår och på belopp som understiger 30 000 kronor från och med 4 maj 2023. För att minska räntekostnaden bör en insättning ske på skattekontot som täcker den förväntade skattekostnaden. 

Vid underskott på skattekontot kan i vissa fall en högre ränta tas ut, där 15 procent läggs till utöver basräntan. Detta gäller exempelvis när betalning inte skett på förfallodagen och när betalningskrav har skickats ut.  

– Med hänsyn till den historiskt låga räntan har många valt att inte prioritera att sätta in pengar på skattekontot, utan har istället placerat pengarna för att få en bättre avkastning. Med den höjda räntan skulle det krävas en avkastning på minst 5,4 procent (vid 30 procent kapitalvinstbeskattning och enbart basränta) för att en investering ska vara mer lönsam än att betala in pengarna på skattekontot, säger Mari-Helen Näslund, skatterådgivare på Grant Thornton.  

Mari-Helen Näslund tillägger: 

– För att undvika att den inbetalade kvarskatten återbetalas så kan man låsa antingen allt på kontot eller ett särskilt belopp för återbetalning. Det kan vara bra att göra för att vara säker på att undvika kostnadsränta. 

Läs mer här: Ränta på skattekontot | Skatteverket 

Fördjupa din kunskap: Skatt
Tjänster
Fördjupa din kunskap: Skatt
Jag vill veta mer

Nyhetsbrev Target

Vill du få nyheterna direkt i din inkorg?

Bli först med att läsa senaste nytt och få värdefulla insikter för ditt företag. Vi bjuder på tips och råd samt inbjudningar till aktuella webbinarier.