Fota kvittot direkt med din smartphone

Många drar sig för det mesta som har med administration att göra. Tjänster som underlättar brukar därför vara uppskattade. Och får man tro Peter Stenberg, affärschef för Grant Thorntons Webbkontoret, är den nya tjänsten för kvittohantering just en sådan: Har man väl testat den vill man inte gå tillbaka till det gamla sättet att hantera sina kvitton på.

Föreställ dig följande två scenarier:

Scenario 1: Du har samlat dina kvitton i en stadigt växande hög. Till slut kommer dagen då du ska häfta dem på papper, kontera och stämma av mot en kortfaktura. Ett arbete som avrundas med att slicka igen ett kuvert som läggs på brevlådan och skickas till din redovisningsbyrå.

Scenario 2: Du fotar ditt kvitto direkt efter kundlunchen och lägger till summan direkt i din smartphone. I slutet av månaden loggar du in på tjänsten Webbkontoret och kontrollerar att inköpet stämmer och att summorna är korrekta. Du godkänner och utläggen skickas elektroniskt till den som ska attestera. Bokföringen sker sedan automatiskt.

Vare sig du föredrar scenario 1 eller scenario 2 erbjuder revisions- och konsultföretaget Grant Thornton nu tjänsten för kvittohantering i sin plattform Webbkontoret.

Peter Stenberg är affärschef för Webbkontoret och har varit med sedan plattformen började ta form 2007.

-Vårt mål från start har varit att förenkla vardagen för våra kunder. De ska inte behöva lägga onödig tid på administration, utan kunna fokusera på kärnverksamheten, säger han.

Webbkontoret samlar en rad digitala ekonomitjänster, till exempel hantering av leverantörsfakturor och kundfakturor, tidrapportering, löner och reseräkningar.

Men Peter Stenberg är noga med att poängtera att Grant Thornton inte är en programvaruleverantör.

- Som kund har du alltid en dedikerad kontaktperson på Grant Thornton som agerar rådgivare. Denne kan alltid svara på frågor och hjälpa dig med de bitar av administrationen ni tillsammans kommit överens om. Webbkontoret ser jag mer som ett smidigt verktyg som underlättar det dagliga arbetet, säger Peter Stenberg.

Alla företag har olika förutsättningar och önskemål. De flesta vill ha hjälp med all administration, medan vissa sköter stora delar av jobbet själva. Något som däremot är gemensamt för alla kunder är att Webbkontoret sparar tid åt dem. Dels för att det är smarta tjänster, dels just för att man samlat alla tjänster under ett och samma tak.

Du behöver med andra ord inte köpa in många dyra system med ett inlogg till varje. I och med att du har en rådgivare från Grant Thornton i ryggen kan du också känna dig trygg med att du inte kommer att göra fel eller oavsiktligt bryta mot lagar och regler.

Som kund laddar du ned Grant Thorntons app, loggar in med hjälp av e-legitimation och kan därmed sköta administrationen varifrån du vill. Har du Webbkontoret, behöver du inte åka in till kontoret under semestern för att godkänna fakturor eller liknande. Det kan du enkelt göra från sommarstugan eller hotellrummet.