Blogg

Vill du verkligen tjäna pengar?

Markus Håkansson Markus Håkansson

Vilket är målet med ditt företagande? Är det att tjäna pengar eller att skapa ett värde? Här ger Markus Håkansson, ansvarig för hållbarhetsredovisning, sina reflektioner kring ett ansvarsfullt företagande.

"Det gäller alltid att sätta upp smarta mål för att lyckas. Riktiga mål. Sedan kan man staka ut vägen, skaffa rätt verktyg, kavla upp ärmarna och börja. Med entreprenörskap är det såklart också så. Hållbarhetsarbete skapar värde genom att stärka varumärken, undvika risker eller upptäcka nya affärsmöjligheter.

Nyckeln till bra mål är att sätta in allt i ett sammanhang. Varför finns företaget? Min personliga favorit är Saltå Kvarn, som arbetar för att rädda Östersjön. Målet är att utöka ekologisk odling så att gifter inte lakas ut i havet. I förra veckan fick jag denna kommentar från en deltagare på ett av mina seminarier: "Men syftet är väl ändå att tjäna pengar även om man säger att företaget finns för ett annat syfte, är det inte bättre att vara öppen och ärlig med det?". Jag häpnade.

Det är viktigt att tjäna pengar! Företaget har till och med ett ansvar att tjäna pengar för att kunna skapa arbete och välfärd. Innan man tjänar pengar måste man dock skapa värde. Företagets ansvarstagande är en förutsättning för att kunna tjäna pengar, en av marknadens lagar. Värde skapas i samspel med intressenterna och samhället accepterar inte företag vars enda mål är att tjäna pengar oavsett vad. Som affärsrådgivare har jag aldrig sett ett sådant företag utvecklas och lyckas. Om ditt mål är att skapa värde – starta ett företag. Om ditt mål är att tjäna pengar – klipp dig och skaffa ett jobb!"

Markus Håkansson