Blogg

Uppmaning: Dra nytta av nya hållbarhetslagen!

Markus Håkansson Markus Håkansson

Vad sägs om nya affärsmöjligheter, att stärka varumärket och sänka risken i din verksamhet? Markus Håkansson bloggar om varför det är så viktigt att satsa på en hållbar utveckling och att ta den nya hållbarhetslagen på allvar.

"Den 26 oktober 2016 blev Lagen om företagens rapportering om mångfaldspolicy, eller som vi säger, Nya hållbarhetslagen, klubbad i Riksdagen och den gäller från och med den 1 december 2016.

Min magkänsla säger att de dryga 2 000 företag som berörs av de nya reglerna tar det med ro. Förståelsen för att det här är viktigt är utbredd och de flesta är beredda att kavla upp ärmarna för att göra sin del. Entreprenörerna ser också ganska tydligt kopplingen till FN:s 17 mål för hållbar utveckling och till Agenda 2030. Samtidigt är det ganska många som undrar hur detta ska gå till rent praktiskt.

Som affärsrådgivare och hållbarhetsexpert vill jag uppmana er alla till att göra något riktigt bra av detta. Gör det inte för att du måste, utan för att det höjer värdet på ditt bolag. Hållbar utveckling som en strategi ger nya affärsmöjligheter, stärker varumärket och sänker risken i din verksamhet. Det här vet vi redan idag. Tokrapportering, å andra sidan, är en ren kostnad och leder till en onödigt stor riskexponering. Det vet vi också. Frågan över det äkta hållbarhetsarbetets vara eller icke vara ligger hos dig som entreprenör, som äger och styr ditt företag."

Markus Håkansson