Blogg

Fastlagsbulle = semla på skånska

Vecka 6 har varit Evas turnévecka, med gästföreläsning på Lunds universitet, dotterns födelsedag och ett ekonomiskt möte på SEB som några av höjdpunkterna. Dessutom har Eva sprungit efter ballonger och ätit en och annan semla...

"Den här veckan har som tur varit lite lugnare än de senaste veckorna, så jag har passat på att åka på turné i Skåne. Jag började måndagen med att vara på mitt kontor i Helsingborg. Eftersom jag hade en stor rapportering i fredags så ägnades en stor del av dagen med att komma ifatt med alla frågor på mejl och telefon.

Tisdagen tillbringades på vårt kontor i Malmö. Den dagen var det Fettisdagen så kontoret bjöd alla, även oss från andra kontor, på semla. Fast min kollega Mats poängterade att det heter fastlagsbulle på skånska. Det finns många bra skånska ord att använda, men det ordet använder jag inte. Däremot gillar jag orden kasedans och hämtehår – ord som verkligen beskriver vad det är!

På lunchen hade jag turen och fick hjälpa en mamma med barnvagn. Hon hade varit och köpt uppblåsta ballonger till kalas och när jag och mina kollegor, som kom från vår lunch, mötte henne på andra sidan gatan kommenterade vi vilket fint kalas det skulle bli med så många ballonger. Plötsligt tappar mamman taget om en av de stora påsarna och ballongerna blåser iväg. Så jag springer på gatan, med handväska, mot färdriktningen och får tag på påsen. Mamman tackade och sa att det verkligen inte hade blivit ett bra kalas om ballongerna hade försvunnit.

Jag kunde verkligen förstå hennes panik när hon fick se ballongerna flyga iväg. Det kändes skönt att vara hjälte och rädda ett kalas!

På onsdag morgon var jag på SEB och lyssnade om den ekonomiska utvecklingen i Kina, USA, Euroområdet och Sverige. Mycket intressant! Resten av dagen ägnades mestadels åt ett av mina största intressen: att läsa årsredovisningar! Det är viktigt att detta dokument som i många fall är företagets ansikte utåt blir bra och rätt.

Torsdagens stora händelse var att min dotter fyllde 19 år. Eftersom alla vi andra i familjen skulle iväg så blev det uppvaktning kl. 06.30. Det är inte hennes bästa tid, men vi andra var väldigt nöjda med att hålla uppe familjens tradition att alltid uppvakta på morgonen. Under dagen blev korrekturet till Balansartikeln om anslutningsavgifter klar och kunde skickas ut till vårt nätverk av energiföretag. Det har redan kommit positiv feedback på artikeln, vilket jag direkt vidarebefordrade till mina medförfattare.

Veckans höjdpunkt arbetsmässigt var att tillbringa en del av fredagen på Lunds universitet. Först pratade jag uppsatsämne med tre tjejer som ska skriva magisteruppsats och sedan hade jag min sedvanliga gästföreläsning på kandidatkursen i redovisning. Den handlar om hur lag och normgivning fungerar, större skillnader mellan K3 och K2, skillnad mellan princip och regel och lite annat intressant för att de ska se hur den teori som de läser kommer in i vår vardag. Tyvärr läser de bara IFRS och inte svensk redovisning, men det ger ändå en bra grund för framtiden.

Helgen ska inledas med en lite försenad födelsedagsmiddag på vår lokala restaurang Trivas på Råå. Kanske med lite skånsk äggakaka..."

Eva Törning