Blogg

Är du entreprenör och funderar på att sälja?

Annika Hall är ekonomie doktor och senior affärsrådgivare på Grant Thornton med inriktning på ägarutmaningar i privatägda företag. Denna vecka ger hon tips och råd till dig som funderar över din ägarsituation. Är det dags att sälja företaget eller att byta roll?

"Kanske har du drivit företaget länge, är överbelastad och trött på en betungande administration? Kanske har du tappat glöden? Det var inte för att bli chef och administratör du startade företaget – men nu har du hamnat där, och du trivs inte med det!

Om det i detta läge verkar lockande för dig att sälja skulle jag vilja vifta med en röd varningsflagg. Är detta vad du verkligen vill? Vill du göra dig av med företaget – eller vill du hitta ett annat sätt att jobba, en annan roll, där du kan hitta tillbaka till de ursprungliga drivkrafter och till glädjen med företagandet? Den frågan är viktig – för min erfarenhet är att många som är "trötta på sitt företag" egentligen inte vill sälja.

Fråga dig om du startade ditt företag för att du drömde om att bli just företagsledare? Eller startade du för att du hade en kärnkompetens inom något område som har tagit företaget dit det är idag? I så fall: hur mycket tid lägger du på just det som du kan bäst? Spenderar du dagarna på sådant där just du bidrar som mest? Om inte: varför jobbar du som du gör? Vem tjänar på det? Du? Företaget?

Om ingen vinner på den nuvarande situationen så ändra på den! Det innebär inte automatiskt att du måste sälja företaget. Det innebär kanske bara att du måste hitta en ny roll i ditt eget företag – en roll där du som bäst bidrar till din egen och företagets utveckling. För att hitta den rollen bör du fråga dig hur du bäst bidrar till företagets utveckling de närmaste fem åren. Om du är som många entreprenörer jag mött så kommer du att se att svaret på den frågan leder dig till en helt annan roll än den du har idag.

När du väl vet vilken din "bästa" roll i företaget är så gäller det att dels hitta din ersättare – en ny vd – och dels att också börja agera som ägare och skapa ett tydligt ägardirektiv så att du känner dig trygg med att släppa den operativa kontrollen."

Annika Hall